Știri
Italienii de la Prysmian au lansat la şantierul VARD Tulcea construcţia unei nave folosite la parcurile eoliene off-shore
Damen Marine Components to supply rudder systems for the world’s largest Pure Car and Truck Carriers
Damen începe în România construcția navei multifuncționale de sprijin a Marinei portugheze
Sponsorizare de 150 000 de euro de la Damen pentru Facultatea de Arhitectură Navală
The world’s largest container shipping company MSC is delivering on its promise to inject massive vessel capacity into its fleet this year.
După pierderi de 1,7 milioane euro, Șantierul Naval Constanța - doi ani de profit. Acționarii au decis programul de investiţii pentru anul 2024
World’s Largest Nuclear-Powered Container Ship Design Breaks Cover At Marintec China 2023 Expo
Prima întâlnire de diseminare a proiectului european LeaderSHIP
Facultatea de Arhitectura Navala din Galati organizeaza in perioada 28-29 May Galati LeaderSHIP Meeting. In prima zi, in sala D01 s-a desfasurat prima diseminare a rezultatelor proiectului European ERASMUS + cu acronimul LeaderSHIP.
Mesajul de bun-venit fost adresat participantilor de către domnul Florin Spataru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. În continuare au rostit alocuțiuni, domnul Ștefan Baltă, prorector al Universității Dunărea de Jos din Galați, domnii Doru Gaibăr, Managing Director al DAMEN Shipyards Galați, Ion Teodor, Technical Manager al VARD Shipyards România, Petrică Necula, Engineering Director al ICEPRONAV Engineering Galați.
Domnul Juha Valtanen, coordonator al proiectului, Universitătea de Științe Aplicate din Turku, Finlanda, a deschis seria prezentărilor printr-o scurtă descriere a obiectivelor și principalelor activități ale proiectului. Analiza statistică a răspunsurilor oferite de peste 100 de principali angajatori europeni, privind necesarul de competențe profesionale în domeniul naval, a fost comentată de domnul Gianmarco Vergasolla de la Universitatea din Genova, Italia. O informare privind piața globală a construcțiilor navale și rezultate preliminare ale mapării ecosistemelor regionale au fost prezentate de doamna Monia El Faziki, SEA Europa, Belgia, respectiv doamna Ana Mendibil și domnul Txaber Benito del Valle, Clusterul Maritim din Țara Bască, Spania. Lucrările întâlnirii au continuat cu o perspectivă asupra industriei construcțiilor de nave din România în perioada 2018-2023 descrisă de domnul Ionel Chirică, secretar științific al ANCONAV Galați. O scurtă prezentare a inovațiilor proiectanților din domeniul naval a fost realizată de domnul Dragoș Totolici, Bussiness Development Technical Manager al ICEPRONAV Engineering Galați. La final, angajabilitatea absolvenților și cercetările semnificative cu aplicabilitate practică ale Facultății de Arhitectură Navală au fost prezentate de domnul Radu Bosoancă, respectiv doamna Săndița Păcuraru, director al Centrului de Cercetare Arhitectură Navală.
Printre participanți din partea angajatorilor la această întâlnire a fost prezent și domnul Cătălin Istrati, Managing Director al DAMEN Workforce Romania, un principal angajator în domeniul naval.
Din analiza statistică realizată în cadrul acestui proiect privind necesarul de competențe profesionale în domeniul naval a rezultat, ca cerință principală a angajatorilor, competentele specifice ocupației arhitect naval.
Evenimentul continua cu lucrul pe grupuri de lucru ce se desfasoara in sala de conferinte a Bazinului de Carene, respectiv a navei de cercetare REXDAN, in ultima zi fiind programata o vizita la SN DAMEN Shipyards Galati.
Întâlnirea se transmite și online, pe platforma TEAMS, pentru a putea fi vizionată și de alți parteneri participanți în cadrul proiectului (Franța, Italia, Spania, Belgia, Norvegia, Finlanda).
#leadership4skills
H2020 European project RAMSSES
Atașat găsiță o scurtă prezentare a despre domeniul de aplicare și progresul până în prezent al proiectului european H2020 RAMSSES (Realizarea și demonstrarea soluțiilor materiale avansate pentru navele durabile și eficiente, https://ramsses-project.eu/). Considerăm că poate fi benefic pentru studenți oportunitățile oferite pentru stagii și teze de licență și doctorat în cadrul acestui proiect.
STUDENȚII GĂLĂȚENI AU LUAT APROAPE TOATE PREMIILE LA CONCURSUL NAȚIONAL GRAFICĂ ÎNGINEREASCĂ CU AUTOCAD
STUDENȚII GĂLĂȚENI AU LUAT APROAPE TOATE PREMIILE LA CONCURSUL NAȚIONAL GRAFICĂ ÎNGINEREASCĂ CU AUTOCAD
Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca a organizat în perioada 16-18 mai 2024, cea de-a IV-a ediție a Concursului Studenţesc Național Extracurricular Tehnico–Ştiinţific: Grafică Inginerească cu AutoCAD.
La concurs au participat 54 studenți, de la ciclul de licenţă din 8 universități, cu programe de studii universitare de licență în profil tehnic: Universitatea din Craiova, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Transilvania” Brașov, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea Ovidius Constanța, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.
De la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au participat 5 studenți: 3 de la Facultatea de Inginerie și 2 de la Facultatea de Arhitectură Navală, însoțiți de dna S.L.dr.ing. Silvia Vereșiu.
Deschiderea oficială a avut loc în data de 16 mai 2024, ora 16:00, în Aula Centenar a Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică Cluj Napoca, iar proba de concurs s-a susținut vineri, 17 mai 2024, în laboratoarele de specialitate din cadrul facultății, în intervalul orar 10:00-12:00.
În urma competiției, Premiile II, III și Mențiune au fost ocupate de studenții de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, iar premiul I de studentul Popovici Octavian de la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București.
Premianții din universitatea noastră sunt:
Premiul II – Materniuc Florin, Fac. de Inginerie Galați, anul II Inginerie Mecanică
Premiul III – Agache Aurelian, Facultatea de Arhitectură Navală, anul III Arhitectură Navală
Mențiune – Tcacenco Stanislav, Facultatea de Inginerie, anul III Inginerie Mecanică
Au fost oferite diplome de participare și premii în bani din partea universității organizatoare.
Felicitări premianților, participanților și organizatorilor!